sâmbătă, 31 martie 2018

Trotuarul


Ca un cos de gunoi uman in mine intra precum intr-un fluviu toate invectivele si nelinistile ultimei mele sotii. Privesc cu consternare si inexplicabil cum dejectiile verbale se revarsa asupra-mi iar eu fara nici o emotie intorc spatele si plec.
Au trecut vremurile cand toate astea ma faceau sa sufar ca un caine. Pielea sufletului meu este bine tabacita. Chiar in sinea mea ma apuca rasul vazand aceeasi placa cum ruleaza la nesfarsit. Cu siguranta M se racoreste bine improscand cu venin.
Este prima zi de primavera din acest an. Dupa un final salbatic al iernii privesc pe geam ramasitele inca verzi ale gazonului si sunt optimist. Soarele ma incalzeste cald ca o dona de prima mana. Simt ca am un nou tel in viata si o noua motivatie. A cata oara ma metmorfozez oare intr-o ghinda putreda?
Privesc pozele si imi selectez cu grija amintirile fara a indrazni sa intru in buzunarele periculoase ale emotiilor adolescentine. Trecand ca un simplu calator pe trotuarul ingust al vietii m-am ciocnit involuntar de ea. Ne-am imprietenit si apoi i-am facut o invitatie care a durat mai bine de 15 ani.
Arata bine atunci. Imi placea sa me afisez cu ea ca si cum ar fi fost o haina noua. O varsta pe care nu as putea sa o uit. O varsta in care cautam cu sete experiente noi. Cam ceea ce simt acum poate dar de 10 ori mai potentat de aroma si frumusetea tineretii.Pe atunci scriam doar din auzite despre durerile si greutatile iubirii neimplinite. Clar lucrarile mele de proza scurta aratau oarecum artificial.Azi scriu din experienta si sunt mai mult ca sigur ca nu exista Happy End.
Ne-am schimbat sau poate am fost mereu asa dar azi am dat cartile pe fata. Am inceput sa jucam altceva un joc urat al tolerantei si de-a prinselea. Nu conta cine gresea conta cina argumenta mai tare si in final ne prabuseam fara energie.Un joc care ne facuse complici si care dadea dependenta. Nu exista doctor iar farmaciile se feresc sa dea sfaturi.
Azi am plecat. Am reluat drumul unic al singuratatii in existenta.
Noaptea ma dor spasmatic muschii ca si cum altcineva se cuibareste in mine sau altceva incearca sa ia locul a ceea ce a fost. Este aerul pur de libertate. Ma bucur sa revad culorile uitate ale vietii si ca un bebelus sa fac cunostinta cu natura inconjuratoare pe care o uitasem.
Am evadat din lagarul emotiilor si am ajuns in Rai. Un Rai care fusese aici dar pe care eu nu il puteam constientiza sau atinge. Acel tarm la care naufragiatul spera si care nu mai apare. Isi face iluzii si el nu apare. Dar la mine este real. Il simt il traiesc.
Se zice ca ar fi o minciuna cum ca sufletul ar exista. Conform stiintei suntem doar energie. Tind sa cred ca exista un sambure de adevar cum ca acolo in noi ceva poate fi frant, rupt, abuzat si jecmanit de catre un hot de viata. Dar tot acel ceva are o putere enorma de regenerare.
Ma uit la cer intins pe iarba. Sunt gol pe dinauntru si oarecum resetat pentru o noua etapa. Am salvat cele mai frumoase amintiri pe hard si pot sa spun ca a fost chiar greu. Transferul a durat mult. Fiecare emotie si sentiment, fiecare lacrima si deceptie a fost copiat. Odata terminat apare un moment dureros de liniste. Imi tiuie urechile si cu grija ma ridic. Plec. In urma mea se inchide poarta.
Maine este Luni. Maine nu trebuie sa fac nimic.


31.03.2018 Bucuresti