joi, 15 noiembrie 2018

Dream sub Clepsidra


Dream sub clepsidra

Urc treptele blocului de pe soseaua marelui mall. Deschid usa apartamentului si o vad stand lungita pe canapeaua rosie din sufragerie. E tot acolo. Am crezut pe moment ca totul se terminase. Se sfarsise. Mi-am scos adidasii plini de frunze umede si am pus ceainicul pe foc. Mi-am tras un scaun langa fereastra si am privit lung blocul invecinat. Rand pe rand luminile se sting si cu un voyeurism lipsit de speranta vad cum vecinii isi saruta copii de culcare iar altii motaie in fata talk-showrilor tarzii. Aburii de la ceaiul cu ghimbir se scurg lent prin sita si ca un drog iute si aromat imi ajunge la creier. Ma uit la ea. Picioarele lungi, corpul subtire si lucrat si mainile fine, delicate. As putea sa o deranjez si sa port o discutie lunga, interminabila despre scopul vietii sau as putea doar sa astept si sa savurez imaginea unei femei  intr-un somn profund. Galagia soselei se stinge incet. Zgomotul de sina al tramvaielor tarzii ma baga in coltul plin cu amintiri din copilarie.
Podul ce traverseaza raul este strajuit de o parte si de alta de copaci. Si nu sunt orice fel de copaci sunt ciresi. Ciresul este copacul meu preferat. Imi place mult si nu pentru fructele lui cat pentru florile minunate care il impodobesc. Pot insa sa iubesc la fel de mult si un corcodus. Intr-o zi imi voi planta un corcodus dintr-un sambure si il voi avea chiar in fata ferestrei mele. Un vis frumos. Acest pod coboara lin peste un parau cu apa curata si biologic pura. Din boxele agitate in copaci se aud inregistrarile unor pasari care nu mai exista azi. Cu 20 de ani in urma radeam impreuna cu prietenul meu cum ca asa va arata viitorul. Azi mi se pare normal. Urmez poteca betonata ce duce spre containerul automatizat de unde imi voi ridica pensia.
Retrasi in spatele copacilor din Cotroceni avem un moment de liniste si de investigare reciproca. Incerc sa fiu simpatic dar nu imi iese. Toarta cestii de ceai se rupe si apa calaie mi se varsa pe pantaloni. Ma trezesc cumva infuriat. Situatia e salvata de o fata ametita care isi cere scuze si aduce in plus un castron cu biscuiti facuti in casa. Nimeni din jur nu remarca acest slalom emotional intre mine, ceasca si femeia de langa mine care la randul ei vrea sa iasa la rampa. E ora inchiderii. Se aduce nota. Inainte de plecare ma duc la toaleta in stil vintage si contemplu in timp ce folosesc pisoarul bubele de var de pe pereti. Probabil ca acum imi dau seama cat sunt de bolnav. In timp ce ma spal pe maini ma uit la ceas si constat cu stupoare ca e oprit fara baterie si nu stiu ora si poate nici locul unde ma aflu.
O regasesc langa biblioteca. Este aranjata, fardata si pune la loc o carte scrisa de un francez. Fac pariu ca apucase cartea aia doar asa la impresie. Insa, nu imi pasa. Ne tinem de mana si coboram scarile evazate candva folosite de conasi pentru a se urca mai rapid in trasuri. As vrea sa spun ca stiam de pe atunci unde mergem si ce vom face in continuare dar ar fi o simpla minciuna doar de dragul naratiunii.
Cu trei saptamani inainte sa ma apuc sa scriu un mic pamflet admirasem iarba speciala din curticica. Imi imaginam deja cum va arata toamna presarat acest gazon ieftin cu trei sau patru frunze galbene din plopul de vis-à-vis. M-am inselat. Angajatii primariei au intrat cu forta. Au turnat beton de jur imprejurul casei si mi-au mai lasat doar un ghiveci cu muscate. Toate florile au murit si gazonul a fost ras. Am vrut chiar sa ma iau la bataie cu cativa vecini care se holbau si se bucurau de chestia asta. Ei stateau la bloc si nu puteau sa inghita faptul ca in fiecare dimineata imi beam ceaiul si udam gazonul. Era momentul lor de glorie. Statul a rechizitionat totul. Pana si acel moment simplu de pace si liniste.
Si ultimul paragraf. Locurile de la teatru erau foarte indepartate de scena. Piesa era grea si in miercurea aceea nu aveam chef de loc sa vad o piesa de teatru. Dar am stat. Am stat 3 ore acolo doar ca sa miros acea nuanta discreta de parfum, sa tin de mana o femeie si sa ma gandesc hoteste la cateva momente nepermise de fericire adevarata.

Nu imi plac blogurile motivationale si nici sfaturile extreme in directia relatiilor de cuplu. Poate am exagerat cu cartile de psihologie si tot ceea ce incepe cu psi.. Primvara stiu doar atat ca prind puful copacilor si il bag sub tricou ca sa imi poarte noroc.
Nisipul din clepsidra s-a scurs. Ceaiul este gata. O seara minunata de toamna ma asteapta. E frig afara dar in suflete e caldura. Asa ar spune reclama standard la ciocolata de Anul Nou.
Lingurita cu dulceata de cirese amare imi aduce aminte de ea si mi-as fi dorit sa pot sa o trezesc.

15 nov 2018 Orzari