duminică, 24 martie 2024

Restart

 

Restart

Nu as vrea sa reiau aceleasi clisee despre urmatorul pas in viata. Am ajuns in acel punct in care fiecare zi conteaza mai mult decat ziua care a trecut. Diminetile de primavara reci si parfumate de florile corcodusului sunt punctul meu de restart in fiecare an.

Imi umflu rotile de la bicicleta si apoi sus pe ea pana in cel mai apropiat parc. Cu termosul plin de ceai fierbinte in spate si cartea cumparata in week-end de la anticariat incerc sa ma recalibrez. Din cand in cand ne trebuie si noua un restart. La fel ca un smart phone actualizarile sunt necesare. Facem un bilant si pastram tot ceea ce ne-a dat in ultimul timp energia de a merg inainte iar mai apoi arhivam sau stergem ceea ce este neplacut, trist sau deprimant. Asa vad eu viata ca o zi noua, ca un dar minunat pe care nu vrem sa il ratam din lipsa de timp si gand.

Parcul- atat de des umblat si aglomerat si murdar uneori ramane acolo. Lacul care azi are apa iar maine este secat pentru igienizare. Adolescentii fumatori de abur si ametiti de tinerete si incertitudine care se ascund ici si colo printre tufele proaspat plantate  de muncitorii pakistanezi-  toti imi sunt atat de familiari si ii regassc de fiecare data in acelasi loc de ani de zile. Placa se invarte iar si iar.

Un pahar de ceai pentru odihna si un rest de pet de plastic aruncat in lac. O boare placuta, putin aer proaspat si un mesaj de tik tok. Ce cantitate mare de plastic ma acopera precum o plapuma veche si calduroasa de demult. Ma simt atat de izolat sub stratul acesta de poliuretan si protejat de toata lumea din jur. Unii ar spune ca este gresit. Ar spune ca nu fac nimic. Ca pur si simplu accepti ceea ce nu ar trebui acceptat si ca nu lupti atunci cand ai putea sa o faci.Unii mi-ar da dreptate, m-ar batea chiar amical pe umar si mi-ar face semn sa merg inainte. Da. O incurajare, un tras de pistol de start. O pista lunga si fara competitori pe care sa alergi de unul singur asta imi doresc acum.

Ca un criminal in serie am si eu tabieturile mele bine cimentate. Am si eu markerii mei care ma leaga precum o structura ADN de ce va fi sau nu va fi. Deschid cartea pe care recunosc ca o citesc din ce in ce mai greu. Rabdarea de a parcurge toate acele file pline de intelepciune si de povesti frumoase este pe final. In ultimul timp sunt mai atras de citate, de ziceri si de proverbe al caror talc de multe ori nu il inteleg dar care suna bine.

Sensibilitatea mea s-a tocit precum suspensiile de la o masina veche si hodorogita. Mai vibreaza uneori la cate un bolovan si asta poate si in virtutea inertiei. Nu mai este nimic special decat poate ca respir si asta este intr-adevar foarte, foarte special si drag.

Tot asteptand se termina si ceaiul. Imi incalec bicicleta si usor alunec spre casa. Pauza de dimineata s-a terminat. Este timpul sa reintru in hora artificiala a supermarketurilor, a stirilor de la ora 8 si a informatiilor despre traficul din vechiul si aglomeratul meu oras – frumos si urat in acelasi timp asa cum suntem noi toti.