joi, 23 iunie 2022

O parere

 

Legat de conflictul din Ucraina oamenii simpli si decenti au fost prinsi la mijloc inca o data. Inteleg pe de o parte atitudinea suportiva de a fi langa o tara atacata de catre Rusia care inca din 2014 a facut pasul in Crimeea pe da alta parte sunt sigur ca daca acest conflict armat nu ar fi avut sustinerea americanilor prin NATO probabil ca nu ar fi durat atat de mult razboiul si undeva acolo s-ar fi stins. Nu cred ca Rusia ar fi atacat o Europa care ii plateste gazele si petrolul de ani buni.

Ceea ce este trist ca in toate conflictele de acest gen este faptul ca intre oameni se sadeste tot mai multa ura si distantele intre ceea ce ar fi putut fi o lume mai buna si civilizata si ceea ce se prefigureaza acum se maresc pe zi ce trece.

Asistam la stiri si la o propaganda media atat de o parte cat si de cealalta incat nici nu mai stim ce este adevarat sau fals. Si, din acest motiv poate si interpretarile noastre incep sa sufere. Ce este real si ce este fals. Pana la urma faptul ca la Kiev oamenii au iesit la plaja nu este un semn de relaxare? Ce presupune cotidianul intr-o tara in razboi? Faptul ca la Eurovision castigatoare a fost Ucraina prin falsificarea unor voturi nu este o inselatorie fata de toti ceilalti participanti si fata de principiile cu care am fost invatati?

Sunt multe semne de intrebare si se pot face multe paralele. Uniunea Europeana se clatina si multe dintre idealurile ei sunt zdruncinate de interese de moment. Frumusetea constructiei de odinioara si gandurile de cooperare intre popoare incep sa paleasca atunci cand cerealele sunt blocate in porturi si gazele abia mai vin pe teava.

Acum 5 ani ne gandeam sa fie in viitor mai bine. Noi nu stiam ca atunci era cel mai bine iar acum este rasaritul raului cel mare si razboiul ne ameninta pe toti.

 

Ma gandesc cat de dezarmant este pentru bunicii nostri care au prins vremurile reci ale celui de-al doilea razboi mondial, cortina de fier, sa asiste neputinciosi cum istoria se repeta si sa nu mai aiba puterea sa faca nimic, sa schimbe ceva.

Noi nu am invatat din greseli. Neurologii spun ca e bine sa uitam dramele ca sa putem merge inainte.

S-a uitat ceea ce a fost si cu siguranta nu suntem pregatiti pentru ceea ce va fi.